објављено / 23.09.2016.

Бог није створио зло – (прича из књиге „Куцам на врата Вашег срца“)

Један је професор на факултету изазвао студенте питањем:

“Да ли је Бог створио све што постоји на земљи?”

Један студент је храбро одговорио: “Да, створио је.”

“Бог је све створио?”-питао је поново професор.

“Да професоре.” – поново је одговорио студент.

Професор је одговорио: “Ако је Бог створио баш све на земљи, онда је он створио такође и зло, јер зло постоји, и судећи према правилу – да наша дела говоре ко смо ми – Бог је зао.”

Студент је након тог одговора заћутао. Професор је био задовољан самим собом и хвалио се студентима како је врло једноставно доказао да је хришћанство само једна мит.

Један други студент подигао је руку и рекао: “Могу ли ја нешто питати професоре?”

“Наравно” – рекао је професор.

Студент је устао и рекао: “Постоји ли хладноћа, професоре?”

Професор је одговорио: “Какво питање. Наравно да постоји. Теби никада није било хладно?”

Младић је одговорио: “Чињеница је да хладноћа не постоји. Према законима физике, оно што ми сматрамо хладноћом – заправо је недостатак топлоте. Предмети или жива бића се могу проучавати кад имају или преносе енергију, а топлота је оно што чини да тело или материја преносе енергију. Апсолутна нула (-460 степени ф) је потпуно одсуство топлоте, материја постаје инертна и неспособна за било какву реакцију на тој температури. Хладноћа не постоји, ми смо створили ту реч да опишемо како се осећамо кад немамо-топлине.”

Студент је наставио: “Професоре, постоји ли тама?”

Професор је одговорио: “Наравно да постоји.”

Студент је одговорио: “Још једном сте погрешили. Тама је заправо-недостатак светла. Светло можете проучавати, али таму не. Тачније, можемо користити Њутнову призму да разбијемо бело светло и проучимо различите таласне дужине сваке боје. Не можемо измерити мрак. Зрак светлости може се пробити у свет таме и осветлити га. Како можете знати колико је одређени простор таман? Оно што можете измерити је количина светлости која је присутна. Да ли је то тачно? Тама је термин који је човек измислио да би показао што се догађа када није присутна светлост.”

Коначно, млади човек је упитао: “Професоре, постоји ли зло?”

Сад већ помало несигуран, професор је одговорио: “Наравно, као што сам већ рекао. Видимо га сваки дан – у примерима човековог нехуманог понашања. У маси криминала и насиља у свету. То је чврст доказ постојања зла.”

На то је студент одговорио: “Зло не постоји, професоре. Или барем не постоји само за себе. Зло је једноставно – одсуство Бога. То је као тама и хладноћа – реч коју је човек створио да би описао одсуство Бога. Бог није створио зло. Зло није као вера, или као љубав које постоје као што постоје топлота и светлост зло је оно што настаје кад човек нема Божије љубави у свом срцу. То је као хладноћа која наступа када нема топлине, или тама која настаје када нема светла.”

Професор га је ћутке посматрао.

Младићево име је било – Алберт Ајнштајн.”