објављено / 20.11.2018.

Куцам на врата вашег срца – одломак

ДИВЉЕ ГУСКЕ

 

Да ли сте се икад запитали зашто гуске лете у формацији латиничног слова В?

Као и код већине животиња, Бог је за то имао добар разлог када им је даривао гушчји инстинкт. Свака птица клепећући крилима креира позитивну струју за птицу која је следи. У В-формацији, цело јато добија 71% више снаге за летење него птица која лети сама. Када год гуска испадне из формације, одједном осети отпор према самосталном лету… и брзо се врати својој В-формацији.

Као гуске и људи који деле исте интересе, смер и осећај заједништва могу доћи до свог заједничког циља брже и ефикасније него они који то покушавају сами.

Када се гуска умори, пребаци се на крај В-формације, а друга гуска заузме њено место. Када би људи имали толико осећаја као гуске, схватили би да њихов успех зависи од тимског рада, преузимајући повремено на себе и тешке послове делећи вођство. Најбољи тимови су они у којима чланови воде бригу једни о другима, у добру и у злу. Гуске су то схватиле одавно.

Гуске у ширем подручју В-формације звуковима подржавају оне у вођству да одрже или убрзају своју брзину. Иако се то ретко чује са земље, јато гусака у формацији је јако бучна дружина. Постоји неколико теорија зашто гуске непрестано гачу док лете. Најшире прихваћена је она да на тај начин комуницирају међусобно и охрабрују једна другу.

Када се гуска разболи или је рањена, две друге гуске напуштају формацију и прате је до спуштања на земљу како би јој осигурале заштиту и помоћ. Остају са оболелим чланом јата све док потпуно не оздрави или умре. Након тога поновно узлећу и прикључују се другом јату како би што брже сустигле и прикључиле се својем. Када би имали толико осећаја као гуске, били би једни уз друге као што то гуске чине, у добру и у злу.

_________________________________

Седам лекција које смо научили од гусака су:

1 – Јато вас можда неће пратити

2 – Уколико се не крећете у правом смеру

3 – Ујединимо снаге једни с другима

4 – Гласови помажу

5 – Помажимо једни другима у тешким временима

6 – Избегавајте независност

7 – Делите вођство