објављено / 12.02.2016.

Молитва Светоме Сави – Милица Тодоровић

Обраћам Ти се: 

„Брате, који си измирио браћу, сине, који си подигао оца, оче, чији пепео синови расуше!“ (Љубомир Симовић)

Својим речима придружићу се хору анђела. Беседа мога срца са Тобом је моја молитва Теби. Моја душа Те је додирнула, а твоја љубав пољубила је моју душу и дала ми спокој. Суза је кренула ка Теби. Немоћ  ме је поново вратила у Твоје наручје.

Велики си и на земљи био,  а  на небесима си велика нада наша. Вазда је Твоја истина била огањ који распламсава душу. У Твојој ватри родило се надање да ће српско јутро славити  Твоје име, за вијек и вјекова.

Ехо Твога присуства одјекује у мени. Бога жељна  Твоја душа на пут је кренула… Царске дворе си напустио, љубљене родитеље оставио и родитељ постао свему  српском народу. Врата светогорског манастира су се отворила и небеса су Те пригрлила.

Твој корак, зато што си Бога волео,  лако је носио муку времена, сукобе, страдања. Брат си и небрату био, родитељ остављенима, путеводитељ онима без циља. Ми, Твоји, опет смо у мраку. Без пута, без циља, без себе. Зато Те вапајем питам:

„Има ли краја овој  ужасној празнини у којој се, на све  што си нас учио, заборавило, наш учитељу први?!“

Свети Саво, осећаш ли бол српског рода! Будимо се из овог мрака и руке пружамо ка Теби, измиритељу и утешитељу тужних!  А наш народ је сада такав. И потребна му је помоћ. У Тебе се уздам, изабраниче Божји.

Ако смо умели да ускликнемо песму захвалности Теби, знам да је у нама остало    неко зрнце доброте. Ти волиш нас и ми волимо Тебе.   Само што Ти никада на нас не заборављаш, а ми се Тебе сетимо када нам је тешко. Грлиш  нас својом добром душом и показујеш  да су узалудна добра дела без истинске вере у Бога.

Вера Твоја је јака. Љубав је Твоја служење Господу. Подигни нас уморне и тешке, Спасиоче православне вере. Са небеса си  посматрао велику ватру у којој  су гореле мошти Твоје. Тамо  где  је пала честица праха Твога,  подигла се школа или црква. Мученички прах развејан је путевима православља. Славимо Те, Свети!

Али овај пут са зебњом од сутрашњег дана. Зато, молим Те, у име ближњих, у име свога народа, благослови, Оче Саво! Очисти нам срца и одагнај лоше мисли. Љубав Твоја нека се усели у наше забринуте душе! Научи нас да љубимо Бога и ближњега свога онако како Ти љубиш нас! Сузом својом  Те молим, Свети!

                        Милица Тодоровић, треће пет, Медицинска школа, Ужице

Песма је награђена трећом републичком наградом на конкурсу Друштва Свети Сава у Београду, јануара 2016.