објављено / 11.05.2016.

Сократов тест „три сита“

У старој Грчкој Сократ је био познат по томе што је веома високо ценио знање. Једног дана познати филозоф је срео познаника, који му је рекао:

– Знаш ли шта сам управо чуо о твом пријатељу?

– Само тренутак – зауставио га је Сократ. – Пре него што ми било шта кажеш, желео бих да направиш кратак тест. Име му је „Тест три сита“

– „Тест три сита“?

– Тако је – настави Сократ. – Пре него што ми будеш говорио о мом пријатељу, можда би било добро да размислиш о томе шта ми желиш рећи и пропустиш своје речи кроз посебна сита. Зато се и зове „Тест три сита“.

– Прво сито је сито истине. Јеси ли сасвим сигуран да је то што желиш да ми испричаш истина?

– Не – одговори човек, у ствари, управо сам чуо и…

– У реду – рече Сократ. – Дакле, не знаш засигурно да ли је то истина или није. Пробајмо с другим ситом. Ситом доброте. Желиш ли да ми испричаш нешто добро о мом пријатељу?

– Не, управо супротно…

– Значи тако – настави Сократ, желиш да ми испричаш нешто лоше о њему, али не знаш да ли је то истина. Но, још увек можеш направити тест, на располагању ти је још једно сито. Сито употребљивости. Да ли ће ми користити то што би желео да ми испричаш о мом пријтељу?

– У ствари, не…

– Дакле – закључио је Сократ, уколико желиш да ми испричаш нешто за шта не знаш да ли је истинито, није добро нити корисно, зашто би уопште морао ишта да ми испричаш?